Moina på vårt sätt

För tillfället har vi Moina macrocopa i 7 akvarium (6 stycken 12 liters akvarium och 1 st 20 liters akvarium)

Vattnet vi använder till Moinan har en hårdhet på 7 gH (microsiemens cirka 250) och ett pH på cirka 7. Vattnet har fått stå minst ett dygn och har rumstemperatur. Moinan kan vara känslig för klor i vattnet därför är det bra att låta vattnet stå till sig lite innan man använder det. Moinan är även känslig mot överdosering av vattenberedningsmedel typ Aquasafe.

Vi matar Moinan med torrjäst och en knivsudd Sera Micron upplöst i vatten i en flaska som förvars i kylen. Jästlösningen är beräknad att räcka i 3-4 dagar, om man har den längre är risken stor att den blir dålig och att Moinan tar skada av den. Jästen sjunker till botten i flaskan, men är lätt att lösa upp igen genom att skaka lite på flaskan.

För att Moinan skall trivas behöver den ha minst 20 grader i vattnet hela tiden. Vi har 25-27 grader i vattnet och det trivs Moinan mycket bra med. Till och med under somrar med temperaturer på upp till 30 grader har Moinan fungerar hela tiden.

Vi har belysning till våra Moinakulturer och den är tänd cirka 14 timmar per dygn.

Vi har minst 10 posthornssniglar i varje Moinakulturer. Sniglarna hjälper till att hålla en bra vattenkvalité genom att äta upp död Moina och oupplöst jöst. Moinan i sin tur ”betar” på avföringen från sniglarna. Sedan vi började ha sniglar till vår Moina håller kulturerna mycket längre och går inte ner sig lika lätt.

Vi matar med Moina varje dag och då gör vi som så att vi suger ut cirka 2 liter vatten med Moina (3 liter från 20 liters akvariet), samtidigt städas halva bottenytan. Moinan med vatten ges direkt till fiskarna utan att vi silar ifrån Moinan. Man kan om man vill sila Moinan, men vi har inte märkt någon nackdel med att få i vatten från Moinakulturen i akvarierna. När vi har sugit ut så mycket Moina och vatten som vi skall matar vi med jästlösningen och fyller på med ”nytt” vatten. När man har matat Moinan skall vattnet vara svagt mjölkaktigt för att ha börjat klarna dagen efter. Hur mycket av jästlösning man skall ge är helt beroende på hur mycket fart det är i kulturen och det är bara att prova sig fram. Om man ger för mycket av jästlösningen blir vattnet snabbt dåligt och en kultur kan bli fördärvad över en natt.

När en Moinakultur producerar mindre och mindre Moina för var dag är det dags att sätta om den. Det bästa är att ha flera kulturer igång samtidigt för när en kultur går ner sig kan det ske mycket snabbt.

Det finns många olika sätt att odla Moina på, med detta är vad som fungerar för oss.

 

 

 

Fråga:

 

 

Fråga:Kan man inte strö jästen direkt på ytan istället för att lösa upp den?

Svar:
Vi har provat att göra på det sättet, men resultatet blev att jästen sjönk till botten av akvariet och förorenade vattnet istället för att bli mat till Moinan. Och ja, Moinan dog…
 

 

 

 Fråga:

 

 

 Kan man inte lösa upp jästen i en liten burk precis innan man skall mata Moinan?

Svar:
Tidigare gjorde vi på det sättet och det fungerade ibland, när burken var skakad tillräckligt länge så att jästen blev upplöst. Risken att göra så här är att jästen inte blir upplöst utan bra är klumpar som hamnar direkt på botten och förorenar vattnet.
 

 

 

 Fråga:

 

 

Min Moina luktar mycket. Skall den det?

Svar:
En Moinakultur som är i bra skick luktar inte. Om den börjar lukta har man antagligen gett den för mycket jäst och den börjar surna på botten.

 

 

 

 Fråga:

 

 

Jag skall åka på semester två veckor. Klarar sig Moinan då? Vi har tillsyn av lägenheten varannan dag…

Svar:
Moinan klarar inte sig inte utan mat under så lång tid. Men eftersom det är så lätt att mata för mycket med jästlösning kan den som tittar till lägenheten mata Moinan med Sera Micron. Man tar en vattenfärgspensel (oanvänd) och doppar i burken med Micron för att sedan skaka av det på ytan i Moinakulturen. På detta sättet överlever Moinan och det brukar vara relativt lätt att få igång den igen när man kommer hem.